डॉ रेशमा एम वी

- डॉ रेशमा एम वी
- वरिष्ठ प्रधान वैज्ञानिक
- mvreshma@niist.res.in
- 0471-2515308
क्षेत्र
- स्वास्थ्य खाद्य पदार्थों/न्यूट्रास्यूटिकल्स की प्रक्रिया विकास और उत्पाद निर्माण में विशेषज्ञता
- तेल, तिलहन, अनाज आदि कार्यात्मक खाद्य पदार्थों में बायोएक्टिव का अलगाव, निष्कर्षण और रासायनिक लक्षण वर्णन
- शेल्फ लाइफ अध्ययन सहित तैयार उत्पादों की गुणवत्ता और पोषण संबंधी मूल्यांकन
- शॉर्टनिंग के विकास में विशेषज्ञता
- आयातित पाम तेल उत्पादों के लिए तकनीकी विशिष्टता और नीति दिशानिर्देश विकसित करने के लिए जिम्मेदार। यह कार्य भारत सरकार के खाद्य, नागरिक आपूर्ति और उपभोक्ता मामले मंत्रालय के लिए किया गया था
शैक्षणिक योग्यता
- एम.एससी - खाद्य विज्ञान और पोषण (मानसगंगोत्री, मैसूर विश्वविद्यालय)
- स्नातकोत्तर डिप्लोमा - खाद्य विश्लेषण और गुणवत्ता नियंत्रण (रक्षा खाद्य अनुसंधान प्रयोगशाला, मैसूर विश्वविद्यालय)
- पीएचडी - कोचीन विज्ञान और प्रौद्योगिकी विश्वविद्यालय (सीयूएसएटी)
समीक्षक – पत्रिकाएँ
- नैदानिक समीक्षाएँ और राय
- खाद्य विज्ञान और प्रौद्योगिकी जर्नल
Achievements & Awards
उपलब्धियाँ एवं पुरस्कार
फ्रैंक डेनियल वी, एमवी रेशमा, शशिकला पुट्टराज और जीके शर्मा द्वारा "पोषक तत्व संरचना, जैवउपलब्ध कार्बोहाइड्रेट (इन विट्रो) और अंकुरित गेहूं के आटे की कार्यक्षमता" शीर्षक वाले पेपर के लिए एसीसीटीआई पुरस्कार 2003 XVIII कार्बोहाइड्रेट सम्मेलन।
सम्मेलन में प्रस्तुत किये गये दस्तावेज
21वीं केरल विज्ञान कांग्रेस, 2009 की कार्यवाही, डॉ. रेशमा एमवी और नौशिबा पीके द्वारा तिल की भौतिक रासायनिक विशेषताओं पर प्रसंस्करण की स्थिति के प्रभाव पर अध्ययन।
सम्मेलन में प्रस्तुत किये गये पोस्टर
आईसीफोस्ट, 2009 डॉ रेशमा एम वी और अनु एम के द्वारा तिल की कुल फिनोल सामग्री, डीपीपीएच और हाइड्रॉक्सिल रेडिकल सफाई गतिविधि पर अंकुरण के प्रभाव पर अध्ययन।
Patents & Publications
List of Publications
- Ash gourd (Benincasa hispida (Thunb.) Cogn.) juice as an α-glucosidase inhibitor and its spray-dried juice properties - - Journal of Food Measurement and Characterization 2023, https://doi.org/10.1007/s11694-023-02339-z A. S. Athira, M. V. Reshma
- Artifacts from the methanolic extract of Solanum nigrum Linn. - Natural Product Research 2023. DOI: 10.1080/14786419.2023.2232931. Balan Abhijith, Natakkakath Kaliyathan Raveena, M. V. Reshma,* and Ravi Shankar Lankalapalli*
- NMR- based phytochemical profiling of palmyra palm syrup infused with dry ginger, black pepper and long pepper- Current Nutraceuticals 2023, Ambili Sasikumar Athira, Ramkumar Kiruthika, Nagaraja Ingaladal, K. A. Krishnakumar, Natakkakath Kaliyathan Raveena, Biju Gopika, Mullan Velandy Reshma and Ravi Shankar Lankalapalli *
Current Nutraceuticals DOI: 10.2174/2665978604666230112144757; volume 4, issue 1, pages 3-12, year 2023 - Phytochemical investigation of unripe banana (Musa AAB) cv. Nendran and its novel ‘Banana Grits’ – Food Chemistry Advances 2022. DOI: 10.1016/j.focha.2022.100063. Volume 1, October 2022, 100063, Natakkakath Kaliyathan Raveena, Nagaraja Ingaladal, M. V. Reshma,* and Ravi S. Lankalapalli*
- Cucurbitacin B, Purified and Characterized From the Rhizome of Corallocarpus epigaeus Exhibits Anti-Melanoma Potential - Frontiers in Oncology 2022. DOI: 10.3389/fonc.2022. 903832.
Sreekumar Usha Devi Aiswarya, Gowda Vikas, Nair Hariprasad Haritha, Vijayasteltar Belsamma Liju, Anwar Shabna, Mundanattu Swetha, Tennyson Prakash Rayginia, Chenicheri Kizhakkeveettil Keerthana, Lekshmi Raghu Nath, Mullan Vellandy Reshma, Sankar Sundaram, Nikhil Ponnoor Anto, Ravi Shankar Lankalapalli*, Ruby John Anto and Smitha Vadakkeveettil Bava - Spice infused Palmyra Palm Syrup improved cell-mediated immunity in Wistar Albino rats, Journal of Food Biochemistry,44,Issue 11, 2020 S R Suja, N M Krishnakumar, V P Habeeba, V LSyamnath, K SVeena, N K Raveena,S N Rajasekharan, Ravi S Lankalapalli, Reshma MV
- Bioactive peptides from amaranth seed protein hydrolysates induced apoptosis and antimigratory effects in breast cancer cells, Food Bioscience, 35, 100588, 2020, M.S. Taniya, Reshma MV, Shanimol PS, Gayatri Krishnan, Priya S
- Development and validation of HPLC method for determination of sugars in palm sap, palm syrup, sugarcane jaggery and palm jaggery, International Food Research Journal, 25(2), 649-654,2018 Veena, K.S., Sameena, M.T., Padmakumari, A.K.P., Sreenivasa, G.T.K. Nishanth, K.S. and Reshma, M.V
- First report on isolation of 2,3,4-trihydroxy-5-methylacetophenone from palmyra palm (Borassusflabellifer Linn.) syrup, its antioxidant and antimicrobial properties, Food Chemistry, 228, 491-496, 2018, M. V. Reshma, Jubi Jacob, V. L. Syamnath, V. P. Habeeba, B. S. Dileep Kumar, Ravi S. Lankalapalli*
- Study on the physicochemical parameters, phenolic profile and antioxidant properties of Indian honey samples from extrafloral sources and multi floral sources, International Food Research Journal, 23(5) 2034-2041, 2016 Reshma, M. V., Shyma, S., George, T. M., Rishin, A. V., Ravi, K. C. and Shilu, L.
- Comparative Study on the Total Phenolic Content and Radical Scavenging Activity of Common Edible Vegetable Oils -- Journal of Food Biochemistry 2014, 38, 38-49.Janu, C.; Kumar, D. R. Soban; Reshma, M. V.; Jayamurthy, P.; Sundaresan, A.; Nisha, P.
- Total Phenol Content, Antioxidant Activities and α-Glucosidase Inhibition of Sesame Cake Extracts -- Journal of Food Biochemistry 2013, 37, 723-731. Reshma, M. V.; Namitha, L. K.; Sundaresan, A.; Ravi Kiran, Challa
- Separation of cis/trans fatty acids isomers on gas chromatography compared to the Ag-TLC method -- Grasas y Aceites (Sevilla, Spain) 2013, 64, 95-102. Kiran, C. Ravi; Reshma, M. V.; Sundaresan, A.
- Variation in grainy texture of commercial ghee in relation to laboratory ghee and its blends -- International Journal of Dairy Technology 2013, 66, 90-97. Rachana, C. R.; Nath, B. S.; Reshma, M. V.; Arumughan, C.
- Trans fat content in labeled and unlabelled Indian bakery products including fried snacks -- International Food Research Journal 2012, 19, 1609-1614. Reshma, M. V.; Kiran, C. Ravi; Nisha, P.; SobanKumar, D. R.; Sundaresan, A.; Jayamurthy, P
- Extraction, separation and characterisation of sesame oil lignan for nutraceutical applications -- Food Chemistry 2010, 120, 1041-1046. Reshma, M. V.; Balachandran, C.; Arumughan, C.; Sunderasan, A.; Sukumaran, D.; Thomas, S.; Saritha, S. S.
- Lipase catalyzed interesterification of palm stearin and rice bran oil blends for preparation of zero trans shortening with bioactive phytochemicals -- 2008, 99, 5011-5019. Reshma, M. V.; Saritha, S. S.; Balachandran, C.; Arumughan, C
Patents filed/granted with details
- A novel economical and efficient process for commercial production of high purityLignans from Sesame Oil, WO 2008/120224 A1.C.Arumughan, C.Balachandran, MV Reshma, A Sundaresan, Shiny Thomas, Divya Sukumar and S.S.Saritha.
- A Process for Production Of Uttroside From Plants, Indian Patent Application No. 202211018238 (Date of filing: 28/03/2022), Lankalapalli Ravi Shankar, Thangarasu Arun Kumar, Induja Dehannath Kottaram, Reshma Mullan Velandy
- Free flowing sugarcane juice powder and process for production thereof; 0095NF2023, Venkatesh T, Reshma MV, Nandu lal AM, Silpa V, Anjaneyulu Kothakota, Indian Patent.